Viitekehys



Vastavirtaan, keskivirtaan, myötävirtaan, itsemurhien ehkäisyssä tarvitaan monenlaisia toimia

Suositukset tehokkaaseen itsemurhien ehkäisyyn

Tutkimusten perusteella itsemurhien ehkäisy onnistuu parhaiten, kun toiminta on laaja-alaista  ja pitkäkestoista ja kun koulutus on siinä vain yksi osa-alue. Seuraavassa kerrotaan, mitä itsemurhien ehkäisyssä tulee huomioida. Monenlaisia toimia tarvitaan:  itsemurhien ehkäisyssä täytyy toimia ja olla omat toimenpiteet mietittynä  eri vaiheisiin: mielen hyvinvoinnin edistämiseen ja ongelmien ehkäisyyn, vaikeuksissa olevien tukemiseen ja vielä itsemurhaa yrittäneiden ja itsemurhalle läheisensä menettäneiden tukemiseen.

Virta - vertaus

Kuljet virran rannalla ja kuulet avunhuutoja. Joku on hukkumaisillaan veteen. Olet järkyttynyt mutta energinen, kun hyppäät veteen ja pelastat hukkuvan vedestä. Kaikki voimasi ponnistaen saat autettavan rannalle ja aloitat elvytyksen. Adrenaliini virtaa suonissasi, kun autettava alkaa tulla tajuihinsa. Juuri, kun olet taas jaloillasi, kuulet toisen mielipuolisen huudon joesta. Et voi uskoa. Sukellat takaisin jokeen ja pelastat sieltä naisen, joka myös tarvitsee elvytystä. Nyt jo uupuneena, mutta hämmentyneenä kahden hukkuvan pelastamisesta, pyyhit hikeä otsalta. Kun käännyt ympäri, näet, että lisää ihmisiä on tulossa  virtaa alas hukkumaisillaan.

Kaikki katsovat toisiinsa aivan ällistyneinä ihmetellen, milloin tämä loppuu. Alat juosta ylävirtaan ja yks pelastajista huutaa sinulle: minne olet menossa? Täällä tarvitaan kaikki mahdolliset auttamaan hukkuvia. Vastaat: Menen ylävirtaan katsomaan, mikä oikein ajaa kaikki nämä ihmiset veden varaan hukkumaan.

Vastavirtastrategiat rakentavat ehkäiseviä toimia, joilla itsemurhariskejä voidaan vähentää. Itsemurhien ehkäisyssä sellaisia ovat esimerkiksi: yhteishengen vahvistaminen, luopuminen leimaavasta kielenkäytöstä ja syrjinnästä, resilienssin vahvistaminen ja henkisen kestävyyden tukeminen sekä mielenterveyden lukutaidon lisääminen.

“Keskivirta” -lähestymistapa itsemurhien ehkäisyyn auttaa tunnistamaan kuka  on itsemurhariskissä ja ohjaamaan hänet asianmukaisen avun piiriin. “Keskivirta “ -strategia sisältää mm. Mielenterveysongelmien ja itsetuhoisuuden  seulontaa, avun hakemisen normalisointia ja rohkaisua sekä koulutusta itsetuhoisuuden puheeksiottoon.

Myötävirta -taktiikka tarvitaan, kun itsemurhakriisi on päällä ja henkilöllä on jo itsetuhoisia ajatuksia,  henkilö on yrittänyt itsemurhaa tai läheinen on kuollut itsemurhan kautta. Nykyisin käsityksen mukaan  myötävirta -interventioiden ei tule sisältää tahdonvastaisia toimia (esim. pakkohoitoa, rajoituksia tai eristämistä) Tavoitteena on kunnioittavien  ja pelkoja vähentävien interventioiden, tuen ja hoidon tarjoaminen.

rk workers round.png

Jokainen voi olla avuksi jollekin. 

Selvitä, miten sinä voit olla mukana pelastamassa ihmishenkiä.


Vastavirta - Srategia

Ehkäise ongelmat heti alussa

Keskivirta - Taktiikka

Havaitse ongelmat varhain ja ohjaa avun piiriin

Alavirta - Taktiikka

Varmista, että kriiseissä ja mielenterveysongelmissa olevat  saavat myötätuntoista tukea ja apua




Muuta työpaikan kulttuuria:
Tee itsemurhien ehkäisystä ja mielenterveyden edistämisestä työpaikalla työsuojelun ykkösasia. Johto on tässä avainasemassa, sen tulee kertoa hyödyistä ja vastata kaikkiin aiheesta herääviin kysymyksiin ja huolenaiheisiin. On hyvä jatkuvasti tarkistaa ja uudistaa käytäntöjä mielenterveyden näkökulmasta ja suunnata niihin tarvittavat resurssit ja  lisätä mielenterveyttä edistäviä henkilökunta-etuuksia ja tiedottaa aiheesta esim. uutiskirjeillä.

Kehitä uusia taitoja:
Tarjoa työntekijöille koulutusta ristiriitojen ratkaisuun, stressin hallintaan, vuorovaikutustaitoihin, talousasioihin, tavotteiden asettamiseen, vanhemmuuteen jne.

Paranna tietoutta mielenterveydestä ja päihteiden vaikutuksista:
Tarjoa jatkuvasti tietoa ja  puheenvuoroja mielenterveysasioista ja oman hyvinvoinnin parantamisesta. Liitä mielenterveys hyvinvointiohjelmien ja työsuojelun sisältöihin.

Edistä sosiaalisten verkostojen muodostumista: Edistä hyvän työyhteisön hengen kehittymistä ja keskinäistä tukemista työpaikalla.

Havaitse ketkä ovat riskiryhmässä: Opettele havainnoimaan varhaisia merkkejä masennuksesta, ahdistuksesta, päihteiden väärinkäytöstä ja ärtyneisyydestä.

Rohkaise avun hakemiseen:
Pidä esillä esimerkiksi kriisipuhelimen (suomeksi kriisipuhelin  auki 24/7 puh. 09 25250111)   ja muiden auttavien palveluiden yhteystietoja, tarjoa työyhteisölle koulutusta siitä, miten kavereita voi tukea.

Varmista hoitoon pääsy:
Varmista, että työterveyshuolto sisältää laadukkaan hoidon myös mielenterveyden kysymyksissä ja että siellä on riittävä osaaminen myös itsetuhoisuuden kohtaamiseen ja hoitoon.

Rohkaise työntekijöitä käyttämään mielenterveyspalveluita:
Kun työntekijälle on vaikeata, työnjohtaja voi ohjata hänet ottamaan yhteyttä kriisiapuun ja työterveyslääkäriin ja psykologipalveluihin.

Rajoita itsemurhavälineiden esim. aseiden ja myrkkyjen ja lääkkeiden saatavuutta:
Jos itsemurhariski on suuri, on varmistettava, että itsemurhavälineitä ei ole helposti saatavilla.

Tarjoa tukea tapahtuneen itsemurhan jälkeen:
Tarjoa läheisen esim. työkaverinsa itsemurhan kautta menettäneelle tukea. Ohjeita tuen järjestämiseen löytyy oppaasta (englanniksi) “Opas esimiehille itsemurhien jälkihoitoon työpaikoille”.