U.S. Air Forces Model
Best Practice på arbejdspladsen: U.S. Air Force program til selvmordsforebyggelse
’Vi har et ansvar overfor vores værnepligtige og deres familier for at udspænde et sikkerhedsnet af tilbud, der sikrer en sund og frisk arbejdsstyrke og hjælp til dem, der har brug for det. Dette er kernen i U.S. Air Forces selvmordsforebyggelsesprogram. Mere end nogensinde før må vi huske os selv på, at U.S. Air Forces styrke, afhænger af den enkelte medarbejders styrke.’ General Jumper1
Det tidligere nationale register for evidensbaserede programmer og praksis i USA 2 kan kun fremvise programmer: Et for voksne (Signs of Suicide or SOS program) og U.S. Air Forces program for selvmordsforebyggelse (2). Et ekspertpanel vurderer det enkelte programs kvalitet i forhold til, om det dels er evidensbaseret, dels egnet til implementering. Dermed står U.S. Air Forces model som den mest egnede model, der er målrettet arbejdspladser. I Danmark har vi endnu ikke en parallel til modellen, men må lade os inspirere af amerikanerne.
Efter en stigning i selvmordsraten over 5 år besluttede U.S. Air Force at implementere et omfattende selvmordsforebyggelsesprogram, i bevidsthed om, jf. General Jumpers udsagn ovenfor, at arbejdspladsen må tage ansvar også for støtte gennem psykiske problemer.
Vi må ikke overse mennesker med selvmordstanker
Beslutningen blev taget selvom enhedens selvmordsrate var under gennemsnittet i den amerikanske befolkning. Stærk og klar tale fra enhedens mandskabschef banede lagde vejen for, at de øvrige ledere fik modet til at tage temaet selvmordsforebyggelse op og tage rollerne som nøglepersoner i selvmordsforebyggelse. Programmet består af 5 indsatser3.
At forandre sociale normer ved at gå foran og vise vejen.
At uddanne og træne kolleger i arbejdspladsens fællesskaber i selvmordsforebyggelse.
At skabe øget opmærksomhed om sagen ved at nedsætte en handlekraftig styregruppe og udvikle en database over hjælpemuligheder.
At håndtere kritiske hændelser eksemplarisk.
At integrere de nye tiltag i det generelle arbejdsmiljøarbejde og koordinere indsatsen med parallelle programmer som fx kurser i psykisk arbejdsmiljø, økonomisk - og karriere rådgivning, andre sundhedsfremmetiltag etc.
Før selvmordsforebyggelsesprogrammet blev rullet ud, var selvmord den næst hyppigste dødsårsag blandt de 350.000 medarbejdere i Flyvevåbnet (dvs. en selvmordsrate på 15.8 ud af 100.000). Siden programmet er fuldt implementeret, er raten faldet til 3.5 per 100.000, den laveste rate man nogensinde har registreret. Tankevækkende er den sideeffekt, at voldelig kriminalitet, vold i hjemmet og dødsfald som følge af utilsigtede hændelser også er faldet markant4.
1. Air Force Suicide Prevention Program http://afspp.afms.mil
2. National Registry of Evidence-based Programs and Practices http://www.nrepp.samhsa.gov/review-criteria.htm
3. Air Force Suicide Prevention Program
4. U.S. Air Force Medical Service 2002