Miten ottaa asiat puheeksi 1#
Rohkaistakseen toista puhumaan tulee: havainnoida, kuunnella, kysyä, olla myötätuntoinen ja palata asiaan uudelleen myöhemmin.
Mielenterveysasioiden puheeksiotto ei ole helppoa. Voimme kaikki oppia perusasiat, jos harjoittelemme niistä puhumista omalla “kielellämme”. Harjoitellaan siis ottamaan asioita puheeksi, kun olemme huolissamme työkavereista tai läheisistä.
Esimerkki: Olet huomannut, että työkaverisi on viime aikoina viettänyt paljon aikaa kapakassa töiden jälkeen. Hän on ehkä alkanut myöhästellä töistä ja vaikuttaa poissaolevalta.
Olet huomannut, että kaikki ei ole hyvin. Mitä haluaisit tuollaisessa tilanteessa sanoa? Mieti tiimisi kanssa 2.4 asiaa, joita voisi sanoa työkaverille tuossa tilanteessa.
Haluat kysyä, miten voit olla avuksi. Mieti tiimisi kanssa 2-4 esimerkkiä, miten sen voisi tehdä.
Tiedät, että työterveyshuollosta saa apua. He auttavat voimaan paremmin.Mieti pari tapaa, millä voisit kertoa työkaverille tästä mahdollisuudesta.
Tarjoudu lähtemään em. työkaverin kanssa tekemään jotain, johon ei liity alkoholia. Mieti tiimisi kanssa 2-4 esimerkkiä.
Tarkista muutaman päivän kuluttua, mikä työkaverin tilanne on. Mieti muutama esimerkki siitä, miten tsekkauksen voisi tehdä.
Tartu asiaan uudelleen, jos tilanteessa ei tapahdu mitään muutosta. Ole yhteydessä työterveyshuoltoon tai mielenterveysalan ammattilaiseen.
Keskustelut ja asioiden puheeksi-ottaminen tuo turvaa työkavereille, ystäville ja perheenjäsenille ja ehkäisee itsetuhoisuutta ja itsemurhia. Mielenterveyttä ei voi paikata jeesusteipillä, mutta asioista puhuminen ihmisten kanssa auttaa heitä löytämään toimivia ratkaisuja vaikeisiin elämäntilanteisiin.
MITEN OTTAA ASIAT PUHEEKSI #2
MAAILMAN ITSEMURHIEN EHKÄISYPÄIVÄ ON 10.9. JOKA VUOSI
Kenttäpäällikön Puhe:
Tänään vietämme Maailman Itsemurhien Ehkäisypäivää. Työntekijöidemme turvallisuus on meille erittäin tärkeää. Itsemurha on iso turvallisuuskysymys. Sitä tuskaa, mikä ajaa ihmiset lopettamaan elämänsä, on vaikea kuvitella. Itsemurhakuolema jättää perheet ja ystävät suremaan ja se vaikuttaa myös laajemmin ympäröivään yhteisöön.
Joka vuosi maailmassa 800.000 ihmistä kuolee itsemurhan kautta siis noin yksi itsemurhakuolema joka 40. sekunti. Itsemurhan kautta kuolee maailmassa enemmän ihmisiä kuin henkirikoksissa tai sodissa yhteensä.
Mielenterveyden haasteet (erityisesti masennus ja päihteiden käyttö) ovat itsetuhoisuuden riskitekijöitä. Maailman Itsemurhien Ehkäisypäivä yhdistää yksilöt ja organisaatiot itsemurhien ehkäisyyn ja käynnistää toimia ihmishenkien pelastamiseksi.
Yhteydet muihin ihmisiin ovat tärkeitä ihmiselle, joka saattaa harkita itsemurhaa. Tiedämme että eristyneisyys on itsemurhariski ja että hyvät ihmissuhteet suojaavat siltä. Porukasta ulkopuolisiksi jääneiden ottaminen mukaan, tuen tarjoaminen ja ystävystyminen voivat olla hengenpelastus teko.
Enemmän tietoa Maailman Itsemurhien Ehkäisypäivästä: iasp.info/wspd