Olen työsuojelupäällikkö
Rakennusteollisuudessa on jo pitkään panostettu turvallisuuteen, mutta harva yritys on huomioinut mielen hyvinvoinnin ohjelmissaan. Yleinen tavoite on “nolla työtapaturmaa. Kuitenkin monet pitävät “NOLLA ITSEMURHAA “ tavoitetta epärealistisena. Mitäpä, jos ottaisimme itsemurhien ehkäisyn tavoitteeksi ja ryhtyisimme toimeen?
LISÄTIETOA (ENGLANNIKSI)
Työvälineitä työpaikoille - Kansainvälinen itsemurhien ehkäisyjärjestö: https://www.iasp.info/resources/Suicide_and_the_Workplace/
Rakennusala ja itsemurhien ehkäisy: (ENGLANNIKSI)
Kouluta tiimisi CRP:llä mielenterveydellisten kriisien varalta:
“Mielenterveyttä ei voi paikata jeesusteipillä”,mielenterveys on uusi haaste työsuojelulle
Kevät/kesä 2019
Kirjoittaja Psyk. tri Sally Spencer-Thomas
Lähde: Safety Decisions Magazine
Historiallisesti itsemurhien ehkäisyä ei ole pidetty työsuojelukysymyksenä -ennen kuin nyt. Seuraavassa muutama seikka, joka kertoo miksi teollisuuden tulisi tarttua näihin kysymyksiin eli ottaa käyttöön näyttöön perustuvia keinoja itsemurhien ehkäisyssä ja kärsimysten vähentämisessä.
Työsuojeluhenkilöstö osa hyvin ehkäistä neljää suurta turvallisuusuhkaa - putoamisia, joutumista putoavan esineen alle, sähköiskuja ja puristuksiin joutumista ja he tietävät, että he näin ehkäisevät vuosittain työpaikoilla useita satoja kuolemia. Mitä monet asiantuntijatkaan eivät tiedä on, että itsemurhan kautta rakennusalalla kuolee lähes yhtä monta ihmistä kuin työtapaturmissa. Suomessa on aiheesta vähän tutkimusta, mutta USA:ssa tehty tutkimus osoittaa, että siellä 20% kaikista miesten tekemistä itsemurhista on tehty rakennusteollisuudessa työskentelevien piirissä. USA:ssa 47.173 ihmistä teki itsemurhan vuonna 2017 ja 27.404 heistä oli 26-64 -vuotiaita miehiä. Jos 20% heistä työskenteli rakennusalalla se tarkoittaa, että 5.000 miestä rakennusalalla kuoli itsemurhan kautta siis enemmän kuin työtapaturmissa. Lue enemmän... (englanniksi)