Miten hyvin yrityksesi on valmistautunut?

Tarkista, minkälainen tilanne on omalla työpaikallasi. Jos vastaat vaikka vain yhteen seuraavista väittämistä kyllä, on hyvä pysähtyä kysymään itseltään ja ihmisiltä ympärillään, miten voitte ja miten riskejä voisi vähentää.

flickr alan levine.jpg

Työntekijöihin liittyviä väittämiä:

❏ Enemmistö työntekijöistä on miehiä.

❏ Työpaikalla arvostetaan machoilua ja  pelottomuutta. Ei yleensä haluta näyttää tai myöntää minkäänlaisia heikkouksia eikä pyydetä tai  haeta apua.

❏ Harrastetaan paljon itselääkintää eli juodaan paljon alkoholia.

❏ Monet työntekijöistä ovat kausityöntekijöitä tai keikkatyöntekijöitä ja alttiita kokemaan itsensä ulkopuolisiksi porukassa.

❏ Uni on rikkonaista. Pitkät työpäivät tai epäsäännölliset työajat aiheuttavat monille univaikeuksia, mikä voi altistaa mielenterveysongelmille ja uupumukselle.

❏ Kroonista kipua on monilla. Krooninen kipu voi aiheuttaa masennusta ja toivottomuutta ja johtaa itsetuhoisuuteen.

❏ Joillakin on hoitamattomia mielenterveyden ongelmia. On monia syitä miksi mielenterveyden ongelmat jäävät vaille diagnoosia  ja hoitoa. Joskus se johtuu mielenterveysongelmiin liitetystä stigmasta eli leimaamisesta, joskus siitä, että hoitoa ei ole saatavilla. Jatkuvasti  nähdään, että fyysisiä oireita kuten unettomuutta ja ärtyneisyyttä ei yhdistetä mielenterveyden ongelmiin. Ja koska tätä yhteyttä ei ymmärretä, ne jäävät vaille hoitoa.

❏ Mielenterveysongelmiin ei tarjota tukea ja hoitoa. Työterveyshuollossa ei kiinnitetä riittävästi huomiota mielenterveysongelmien ehkäisyyn ja hoitoon.

❏ Parisuhde- ja perheongelmia on aika monella: Perheongelmat vaikuttavat työn tuottavuuteen. Pitkät työpäivät ja päihteiden käyttö voivat aiheuttaa perheissä ristiriitoja ja avioeroja.

❏ Talouteen liittyvät paineet: velkaantuminen ja pätkätyöt  aiheuttavat toimeentulo-ongelmia ja ahdistusta  ja tasapainottomuutta.

❏ Itsemurhakeinoja on helposti saatavilla työpaikalla.

❏ Virheistä nöyryytetään. Kun työssä tapahtuneen virheen vuoksi joutuu nöyryytetyksi, tilanne voi johtaa itsetuhoisuuteen niiden kohdalla, joille työ on identiteetin kannalta keskeisin elämän osa-alue.

❏ Ansassa olemisen kokemus. Jos työntekijä kokee, että hänen on pakko toimia työssä vastoin omia arvojaan tai periaatteitaan, se voi aiheuttaa ansassa olemisen kokemuksen ja aiheuttaa toivottomuutta.

❏ Työpaikalla joutuu välillä tekemään töitä paikoissa kuten korkeissa rakennuksissa tai silloilla , joissa on tehty paljon itsemurhia.

Työpaikan kulttuuriin liittyviä väittämiä:

❏ Työnantaja ei arvosta työhyvinvointia.

❏ Työpaikalla ei arvosteta avointa ja myönteistä viestintää.

❏ Työpaikalla henkilöstön keskuudessa on tapahtunut itsemurhia.

❏ Mielenterveyskysymykset  aiheuttavat leimaamista.

❏ Kova työstressi on työpaikalla normaalitila.

❏ Mielenterveyden ongelmia ei huomioida työterveyshuollossa samalla tavalla kuin fyysisen terveyden ongelmia.

❏ Työpaikalla ei ole tietoa mielenterveyspalveluista ja tukimuodoista.

❏ Työpaikalla ei ole kattavaa työterveyshuoltoa tai työterveyspalveluiden käyttämiseen ei rohkaista.


Ihmisten, jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhalle, ei pidä jäädä näkymättömäksi.


❏ Työpaikka ei tarjoa henkilöstölle koulutusta mielenterveydestä työhyvinvoinnin osatekijänä.

❏ Työpaikka ei jaa henkilöstölleen aineistoja mielenterveydestä.( esitteitä, julisteita, tietokortteja)

❏ Työpaikka ei rohkaise terveystarkastuksiin, joissa esim. masennus tai päihdeongelma voitaisiin havaita ja joiden perusteella niitä voi ryhtyä hoitamaan.

❏ Työpaikalla ei ole ohjetta siitä, miten ehkäistään mielenterveysongelmia, itsetuhoisuutta ja itsemurhia.

Hyvä työkaveri -järjestelmä aloitettiin työturvallisuuden vuoksi. Meidän piti kaikkien opetella kysymään toisiltamme: onko kaikki kunnossa ja onko turvallisuusohjeita noudatettu. Hyvä työkaveri -järjestelmä antoi mahdollisuuden jokaiselle tuoda esiin, jos havaitsi, että jossakin homma ei ollut kunnossa eli turvallisuuskysymyksiä ei oltu huomioitu. Mutta siinä ei vielä huomioitu työkavereiden omaa hyvinvointia tai pahoinvointia. Ei opeteltu kysymään: Miten voit, mitä sulle kuuluu?”
— Työnjohtaja