Rakennusteollisuudessa on korkea itsemurhariski



man lady plans round.png

Rakennusteollisuudessa on korkea itsemurhariski

Siksi rakennusteollisuudessa tule valtakunnallisesti priorisoida itsemurhien ehkäisyä. 

Ensimmäinen taulukko:

Tilastoja ja  trendejä:

• Suomessa kuolee joka vuosi noin 800 henkilöä itsemurhaan.(Tilastokeskus, kuolemansyyt).

• Itsemurhayrityksiä on noin  kymmenkertainen määrä eli noin 8.000 vuosittain (WHO. Suicide prevention. Global Imperative).

• Ihmisiä kuolee vuosittain enemmän itsemurhan  vuoksi kuin liikenneonnettomuuksissa. (Tilastokeskus, kuolemansyyt).

• Kansainvälisen tutkimuksen mukaan rakennusteollisuudessa esimerkiksi työnjohtajilla on  suurempi riski tehdä itsemurha kuin muilla.(Business Insider).

• Vain peruskoulun käyneet, vailla ammattia tai opiskelupaikkaa olevat nuoret miehet ovat riskiryhmää. Myös velkaantuminen, työttömyys, avioerot ja muut elämän kriisit sekä päihdeongelmat altistavat itsemurhalle.

• Itsemurhien taustalla on usein hoitamaton masennus ja päihdeongelmat.

Meillä on kovien kundien kulttuuri - mennään läpi harmaan kiven ja selvitään kaikesta, mitä eteen tulee. Ei ole juurikaan tapana puhua työssä henkilökohtaisista asioista. Ajatellaan, että ketään ei kiinnosta. Vastaavien pitäisi ymmärtää, että on ok puhua henkilökohtaisista asioista.”
— Työnjohtaja

Tavoite: nolla itsemurhaa

Työpaikat, jotka pitävät työturvallisuutta tärkeänä, asettavat tavoitteeksi, että työpaikalla ei tapahdu yhtään kuolemaan johtavaa tapaturmaa. Näin pitäisi tehdä myös itsemurhien suhteen.

Mitäpä, jos rakennusteollisuuden johtajat alkaisivat satsaamaan itsemurhien ehkäisyyn ja ryhtyisivät toimeen  niiden ehkäisemiseksi?

Johtajuus ja esikuvat vaikuttavat!

Rakennusteollisuudelle (englanniksi) tuttu suunnitelmallisuus auttaa luomaan toimintakäytäntöjä, joita tarvitaan, jotta päästään toteuttamaan tavoitetta  eli nolla itsemurhaa rakennusteollisuudessa. Kenenkään ei pidä kuolla eristäytymiseen ja epätoivoon.

 

Jokainen elämä on pelastamisen arvoinen!

Toinen taulukko:

• Suomessa miehet tekevät enemmän itsemurhia kuin naiset. Yli 70% itsemurhista  on miesten tekemiä.

• Suomessa on tehty vähän tutkimusta siitä, miten eri ammattiryhmissä tehdään itsemurhia. USA:ssa on havaittu, että rakennusalan ammatit ovat niiden yhdeksän ammattiryhmän joukossa, joissa suurin itsemurhariski.

Itsemurhariskiä kasvattaa:

Itsemurhakeinojen helppo saatavuus: Ihmiset, joilla on  itsemurhavälineitä helposti saatavilla esim. aseita, lääkkeitä, korkeita paikkoja, tarttuvat  elämän umpikujatilanteissa hanakasti näihin keinoihin.

Pelottomuus: Työpaikoilla, joissa  on rohkeutta ja karskiutta arvostava kulttuuri ja  joissa pelottomuutta erityisesti arvostetaan, ei helposti haeta tai pyydetä apua.

Altistuminen fyysisille vammoille ja psyykkisille traumatilanteille: Työpaikat, joissa työntekijät altistuvat fyysisille tai psyykkisille vammoille ja  kokevat henkeä uhkaavia tilanteita, voivat kärsiä kroonistuneesta kivuta, post-traumaattisesta stressistä tai burn-outista, jotka puolestaan voivat johtaa itsetuhoisiin ajatuksiin.

Päihteiden käyttö: Työpaikoilla, joissa työntekijöillä on tapana  käyttää päihteitä stressin laukaisijana,  esiintyy päihdeongelmia, jotka kasvattavat itsemurhariskiä.

Ulkopuolisuus: kun työntekijät tekevät usein töitä poissa kotiseudulta ja perheittensä luota, he voivat kokea itsensä ulkopuolisiksi ja yksinäisiksi, ja  se voi johtaa itsetuhoisiin ajatuksiin.

Nöyryytykset ja häpeä: Jos työssä tapahtuneen virheen tai epäonnistumisen vuoksi joutuu nöyryytetyksi, se voi henkilöllä , jolle työ on keskeinen elämän merkityksen tuoja, johtaa itsetuhoisiin ajatuksiin.

Umpikujatilanteet:Kun työntekijä kokee että hänen on tehtävä jotakin, mitä hän ei tavallisesti tekisi, koska ei löydä mitään muuta keinoa päästä tavoitteeseen, voi seurauksena olla toivottomuus. Joskus  työntekijät  voivat kokea olevansa ansassa hyvin stressaavassa työssä, koska eivät löydä mitään muuta keinoa tienata tarpeeksi  perheensä elatukseen.

Korkeat rakennukset ja sillat: Rakennuspaikat, joista on tullut yleisiä itsemurhan tekopaikkoja, voivat herättää rakentajissa masennusta ja itsetuhoisia ajatuksia.

Kausityöttömyys: Työ jossa työtilaisuudet vaihtelevat kausittain, välillä on töitä ja välillä ollaan työttöminä tai lomautettuina, aiheuttaa epävarmuutta.  Työntekijät yrittävät tehdä kaikkensa esim. tekevät ylitöitä jne, jotta olisivat hyvän työntekijän maineessa ja saisivat varmemmin uuden pestin tai jatkoa työsuhteeseen. Tilanne voi johtaa työntekijöiden paineiden lisääntymiseen ja ilmapiiriin, joka voi aiheuttaa uupumusta.

Uniogelmat: Työskentely epänormaaleina aikoina ja pitkät työpäivät voivat vaikuttaa uneen ja sitä kautta aiheuttaa henkistä ja fyysistä uupumista. Uupumus vaikuttaa työsuorituksiin, lisää työtapaturmien todennäköisyyttä ja aiheuttaa mielenterveydellisiä haasteita.

USA: ssa miesten itsemurhista suurin osa tehdään rakennusteollisuudessa. Erään tutkimuksen mukaan jopa 20% itsemurhista tehtiin rakennusteollisuuden piirissä.

https://mieli.fi/sites/default/files/materials_files/who_itsemurhien_ehkaisy_globaali_velvollisuus_.pdf
https://www.stat.fi/til/ksyyt/tau.html