Is jou bedrijf goed voorbereid?

Check of deze kenmerken vaak aanwezig zijn voor jouw werkplek. Zelfs als je slechts ‘ja’ zegt op één van deze kenmerken, zou je je moeten afvragen hoe het met jezelf en degenen om je heen gaat. Wat kan er gedaan worden om het risico te verlagen?

flickr alan levine.jpg

Kenmerken van werknemers:

Voornamelijk mannelijk personeel

Macho persoonlijkheid zonder angsten: Deze mensen zullen niet gauw een eventuele ‘zwakte’ toegeven en zullen het minst snel zelf hulp zoeken.

Zelfmedicatie door alcohol of middelen gebruik

Tijdelijke krachten/ seizoenarbeiders: Als medewerkers vaak tijdelijk of seizoenswerk hebben kunnen ze het gevoel hebben niet bij een groep te horen en zich alleen voelen.

Verstoorde slaap: Veel uren werken op abnormale tijden kan effect hebben op de slaap en geestelijke en lichamelijke uitputting veroorzaken.

Chronische pijn: Medewerkers met een verwonding of chronische pijn kunnen last hebben van depressie en een gevoel van hopeloosheid en de wens hieraan te ontspannen door de dood.

Niet gediagnostiseerde en onbehandelde mentale problemen: Er bestaan veel barrières voor het verkrijgen van een goede diagnose en behandeling van mentale problemen. Soms heeft het te maken met het stigma van een psychische probleem, en soms heeft het te maken met toegang tot geschikte zorg. Vaak koppelen mensen lichamelijke symptomen zoals slapeloosheid en onrust niet aan onderliggende mentale problemen. Hierdoor kunnen deze symptomen niet goed behandeld worden.

❏ Gespannen huwelijken en familieruzies: Familieproblemen kunnen interfereren met de productiviteit en lange werkdagen en middelengebruik kunnen vaak bijdragen aan een scheiding en familieruzies.

Financiële zorgen: Schulden en het gebrek aan kansen op regelmatig werk zorgen voor financiële druk en kunnen bijdragen aan ernstige angsten en instabiliteit.

Toegang tot dodelijke instrumenten (zoals op bouwplaatsen)

Schaamte: Als er een vernederende fout gemaakt wordt, en een werknemer zijn identiteit voor een groot deel baseert op zijn werk, kan dit tot zelfmoord gedachten leiden.

In de val zitten: Als werknemers het gevoel hebben dat ze iets moeten doen wat ze normaal niet zouden doen, omdat ze geen andere manier zien om hun doelen te bereiken.

Werkplekken betrokken bij zelfmoorden in de gemeenschap: Soms zijn bouwplaatsen zoals bruggen en gebouwen betrokken bij zelfmoord doden.

De cultuur van de werkplek:

❏ Welzijn is geen prioriteit bij de werkgever.

❏ Men kan niet open ergens over praten en er is geen steun.

❏ De werkplek is betrokken bij zelfmoord doden in de omgeving.

❏ Er is sprake van stigma op mentale problemen.

❏ Werken onder hoge druk is de norm.

❏ Men kijkt anders naar geestelijk welzijn dan naar lichamelijke problemen.

❏ Op de werkplek is men niet op de hoogte van algemene lokale hulpbronnen voor de geestelijke gezondheid.

❏ De werkplek heeft geen hulp programma voor de werknemers of het is er wel maar het wordt niet gepromoot.


MENSEN DIE GERAAKT WORDEN DOOR ZELFMOORD MOGEN NIET ONZICHTBAAR ZIJN


❏ Op de werkplek zorgt men niet voor educatieve programma’s en trainingen over geestelijke gezondheidsonderwerpen.

❏ Op de werkplek wordt geen materiaal uitgedeeld (brochures, posters, fact sheets) dat het bewustzijn over mentale gezondheid vergroot.

❏ Er wordt niet aangemoedigd om je te laten screenen op mentale problemen zoals depressie, angsten en middelengebruik.

❏ De werkplek heeft geen standaard richtlijn over het omgaan met een zelfmoord crises.

Het buddy systeem was eigenlijk opgezet uit veiligheidsredenen. We zouden elkaar het volgende vragen: Heb je alles uitgestippeld zodat je veilig bent? Het buddy systeem gaf de nieuwe mensen een kans om iets te zeggen als ze zagen dat er iets fout ging. Maar het was nooit gericht op ‘Hoe gaat het met je vandaag?”
— Hoofd Manager