Richtlijnen voor een interventiegesprek #1
Een zelfmoordpreventie gesprek oefenen voor leidinggevenden: let op, vraag, luister, steun en navolging
Het starten van gesprekken over mentale gezondheid is niet makkelijk. We kunnen de basis stappen leren, maar tenzij we oefenen en het in onze eigen woorden zetten, is het gemakkelijk om deze stappen te vergeten. Stel je eens voor wat we zouden doen in dit veelvoorkomende scenario.
Het valt je op dat iemand van je team vaak naar het café gaat na het werk. Zij of hij komt niet altijd op tijd op werk en is behoorlijk afgeleid.
Vertel dat je hebt opgemerkt dat er mogelijk iets aan de hand is. Wat voor soort dingen zou je kunnen zeggen? Vraag je team naar 2-4 voorbeelden.
Vraag of er manieren zijn waarop je kan helpen. Vraag je team naar 2-4 voorbeelden.
Laat weten dat de welzijnswerker kan helpen een plan te maken zodat ze zich beter voelen. Verzamel een paar voorbeelden om dit hulpmiddel aan te bieden.
Bied aan om een alcoholvrije activiteit te doen buiten het werk om. Vraag je team naar 2-4 voorbeelden.
Check na een paar dagen hoe het gaat. Zorg voor een paar voorbeelden over hoe je dit kan doen.
Grijp in als er geen verbetering is in houding of gedrag. Raadpleeg een professional.
Eenvoudige interventiegesprekken zoals deze kunnen levens redden en je medewerkers, vrienden en familieleden beschermen. Je kan je mentale gezondheid niet beter maken door er een pleister op te plakken, maar je kan zorgen dat je in contact blijft met de mensen om goede oplossingen te vinden.
Gereedschapskist gesprek #2
Wereld Zelfmoord Preventie Dag op 10 september
Hoofd manager presentatie:
Vandaag staan we stil bij de Wereld Zelfmoord Preventie Dag. De veiligheid van onze medewerkers is heel belangrijk voor ons. Zelfmoord is een belangrijk gezondheids- en veiligheidsonderwerp. De pijn die ervoor zorgt dat mensen uit het leven stappen is moeilijk voor te stellen. Hun dood laat families en vrienden achter met verdriet en het heeft vaak een enorm effect op de gemeenschap.
Elk jaar overlijden er meer dan 800.000 mensen door zelfmoord in de wereld; dit is ongeveer 1 persoon per 40 seconden. Het aantal doden door zelfmoord is meer dan het aantal doden door moord en oorlog samen.
Problemen zoals depressie en gebruik van alcohol zijn een grote risicofactor voor zelfmoord. De Wereld Zelfmoord Preventie Dag brengt mensen en organisaties, die zich bezighouden met zelfmoord preventie, samen en probeert levens te redden.
Voor mensen die denken aan zelfmoord is verbondenheid heel belangrijk. We weten dat isolatie het risico op zelfmoord kan vergroten en dat sterke banden met anderen mensen het risico op zelfmoord kan verlagen. Een hand uitsteken naar mensen die geïsoleerd zijn geraakt en hen steun en vriendschap bieden, kan levensreddend zijn.
Meer informatie op Wereld Zelfmoordpreventiedag: